Γυναικεία Γραφή για Κιθάρα - Νίκος Ζάρκος

Γυναικεία Γραφή για Κιθάρα - Νίκος Ζάρκος
Female Writing for Guitar - Nikos Zarkos

Ρεσιτάλ - Παρουσίαση του ομώνυμου CD στη Θεσσαλονίκη

Ο κιθαρίστας Νίκος Ζάρκος σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και την Irida Classical παρουσιάζουν το νέο CD Γυναικεία Γραφή για Κιθάρα.

Δελτίο Τύπου

Στον απόηχο της θερμής υποδοχής που είχε το δισκογραφικό του ντεμπούτο Ελληνική Μουσική του 21ου Αιώνα για Κιθάρα, ο Νίκος Ζάρκος συνεχίζει τη δισκογραφική του πορεία με το δεύτερο CD του με τίτλο Γυναικεία Γραφή Για Κιθάρα. Ο κιθαρίστας επέλεξε έργα του ανεξερεύνητου κιθαριστικού ρεπερτορίου του 20ου και 21ου αιώνα γραμμένα αποκλειστικά από συνθέτριες, διαφορετικών τεχνοτροπιών, ιδιωμάτων και αισθητικών μεταξύ τους διαδρομών, αχαρτογράφητες συνθέσεις των Elsa Respighi, Matilde Salvador, Fernande Peyrot, Sofia Gubaidulina, Λίνα Τόνια, Jana Obrovska και Franghiz Ali-Zadeh.
Τα ηχογραφημένα έργα έχουν πολυδιάστατες ερμηνευτικές απαιτήσεις: διακατέχονται από ελεγειακή, υπνωτιστική ή μυστικιστική διάθεση, ενίοτε είναι επηρεασμένα από την εποχή του Μπαρόκ, ενώ συχνά κάνουν χρήση εξειδικευμένων τεχνικών για την παραγωγή ιδιαίτερων ηχοχρωμάτων. Ιδανικός υποψήφιος για την ηχογράφησή τους ο Νίκος Ζάρκος, καθηγητής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και του Hellenic American University, με εμπειρία στην ερμηνεία σύγχρονων έργων για κιθάρα, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και με πρώτες εκτελέσεις ήδη στο ενεργητικό του.
Η πρωτότυπη και πολυσυλλεκτική επιλογή των έργων, η άρτια ηχογράφηση και οι ερμηνευτικές ικανότητες του κιθαρίστα Νίκου Ζάρκου καθιστούν το CD Γυναικεία Γραφή για Κιθάρα μια ενδιαφέρουσα επιλογή για οποιονδήποτε φίλο της κιθάρας, της σύγχρονης κλασικής μουσικής ή και των δύο!
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Hellenic American University, της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων - ΑΣΟΝ.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στις 20.30, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ν. Πλαστήρα 47, 54250, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη. Tηλ.: 2310 320560). Είσοδος ελεύθερη.

Τη συναυλία προλογίζει ο συνθέτης και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χρήστος Σαμαράς.

«Ο Νίκος Ζάρκος . . . παίζει υπέροχα κομμάτια συνθετριών υψηλού κύρους . . . παίζει δροσερά, με νεανική θέρμη και αγάπη στις μουσικές του επιλογές. Σας προτείνω αυτό το cd. . . . Η νέα γενιά των μουσικών μας ονειρεύεται, φιλοδοξεί. Έχει ιδέες, τόλμη, ρομαντισμό, αντιλαμβάνεται τις ποιοτικές συνιστώσες της ενασχόλησης με την μουσική.»
- Έφη Αγραφιώτη, Περιοδικό TaR.gr, Σεπτέμβρης 2013

«Γυναικεία γραφή για κλασική κιθάρα» τιτλοφόρησε πρόγραμμα συναρπαστικής πρωτοτυπίας με έργα γραμμένα αποκλειστικά από συνθέτριες, ο κιθαριστής Νίκος Ζάρκος (γ. 1981), κεφάλαιο της μουσικής μας ακόμη αναξιοποίητο: τεχνική ακατάβλητη από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ήχος μεστός, φωτεινός, πεντακάθαρος. Κυρίως όμως υπερθετική ευστροφία στη διαφοροποίηση τεχνοτροπιών διαφορετικότατων μεταξύ τους.»
-Γιώργος Λεωτσάκος, Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 2.4.2011 www.nikoszarkos.com